Is mijn kind verwend?

Is mijn kind verwend? En zo ja, is dat echt erg?

Wij hebben 1 kind, dat is een soort van bewuste keuze. Dann heeft een prima salaris en voor dat ik thuis kwam te zitten had ik dat ook. Samen hebben we een huis, een hond en de camping. De reden dat wij maar 1 kind hebben is ook omdat wij vinden dat we hem moeten kunnen geven wat hij nodig heeft. Toen hij kleiner was gingen we nog regelmatig op vakantie naar Spanje maar nu hij de volle mep kost én leerplichtig is vind ik het gewoonweg zonde van ons geld om in het hoogseizoen een paar dagen voor een godsvermogen vakantie te hebben. Daarom is onze keuze dan ook gevallen op de camping. Zo hebben wij ieder weekend een beetje vakantie. En zijn we voor een vast bedrag per jaar eigenlijk klaar. Verder kun je de weekenden en vakanties dan zo gek maken als je zelf wilt.

Sinterklaas feest

Maar het viel me afgelopen keer op met sinterklaas feest bij ons thuis wat we ieder jaar uitgebreid vieren en waarvoor Sint met 2 pieten hier ieder jaar ook even een tussenstop in zijn drukke schema weet te maken. Maar wat we dit jaar voor het eerst samen met mijn nichtjes en neefje vierden dat hun bijvoorbeeld ook sokken kregen of een pyjama. Toen ik vroeger klein was waren dat ook cadeaus die voor mij uit de grote zak van de sint kwamen. Voor Davy zat er eigenlijk alleen maar speelgoed in de zak. Dingen die op zijn verlanglijstje stonden en die hij echt graag wilde hebben. Als hij namelijk dingen als sokken nodig heeft of een pyjama, krijgt hij dat namelijk toch wel en ik snap best dat wij in een gezegende situatie zitten dat we dit op deze manier kunnen doen. Al moet ik wel toegeven dat hij daar eigenlijk net zo blij mee is.

Leestip; Behangplakdag!

Sparen

Daarnaast sparen wij iedere maand voor Davy voor als hij straks wilt studeren, of misschien voor zijn scooter, auto of iets om hem mee te geven voor zijn huis. Als Davy kleding nodig heeft dan word dat gekocht en vaak ook gewoon wat extra’s omdat ik die ene trui nou net erg leuk vind, ondanks dat hij misschien al 5 truien heeft. Nou geef ik wel eerlijk toe, dat ik voor Davy vaak ook erg leuk kan slagen bij de Wibra en Zeeman. Maar ook H&M en WE chek ik regelmatig. Ik ben persoonlijk niet echt merkgericht. Ik vind het vooral erg belangrijk dat hij er leuk uitziet. Waar die kleding dan precies vandaan komt maakt me niet zoveel uit. Ik scoor ook regelmatig iets tweedehands. Onze lieve Davy is namelijk ook een echte doerak die het heerlijk vind om buiten te spelen en vaak onder de modder en grasvlekken weer terug komt. En dat moet ook kunnen, daar is hij een jongen voor. Maar dat zou ik wel een beetje zonde vinden als hij hele dure pakjes van bepaalde merken draagt. Dus daar begin ik niet aan. Net als witte kleding, ook dat is hier nou niet bepaald een succes. Hoe hij het doet weet ik niet, maar zelfs als ik hem in het midden van de huiskamer zet met een wit shirt is deze al vies voor hij de andere kant van de kamer heeft gehaald, laten we maar zeggen dat ook dat een gave is.

 

Mijlpalen

We vieren hier thuis ook mijlpalen, dus als Davy naar het volgende badje gaat met zwemmen gaan we naar de macdonalds. Daarnaast kwam de tuttenfee langs toen hij met 2enhalf zijn speen inleverde en hier kwam een cadeautje voor in de plaats. Ook zindelijk worden hebben we rijkelijk beloond door middel van een stickerkaart. En wanneer deze vol was mocht hij een cadeautje uitzoeken. Hij krijgt iedere week €2,- zakgeld, mits hij zich heeft gedragen. Wij vinden het namelijk ook belangrijk dat hij leert dat je moet sparen voor je iets kan kopen en niet altijd alles maar krijgt. Maar hij kreeg vorig jaar een fiets. Zijn kinderfietsje werd echt te klein en hij kon opeens zonder zijwieltjes fietsen. Maar dus niet voor zijn verjaardag maar gewoon omdat hij hem nodig had. Ook kreeg hij voor in de grote vakantie een oxboard, wel tweedehands, en hij vond het geweldig en heeft er bijna de hele vakantie op doorgebracht. Maar echt een speciale gelegenheid was er eigenlijk niet.

Leestip; een blik in de spiegel!

Verwennen wij hem nou teveel? Of is het helemaal niet erg dat hij af en toe wat extra’s krijgt. Die vraag speelt regelmatig door mijn hoofd. Eigenlijk waardeert hij alles enorm wat hij krijgt. Hij was super blij met de hotweels die hij van sinterklaas kreeg, maar ook als hij een nieuwe sjaal of een pyjama krijgt kan hij helemaal staan glunderen. Hij is iedere week weer super trots als hij zijn zakgeld heeft verdiend. En is nu aan het sparen voor schoenen met lichtjes. Niet omdat hij geen schoenen heeft, maar die wil hij nou eenmaal erg graag hebben, en aangezien hij 6 paar schoenen heeft vind ik het niet zo nodig. Verder krijgt hij naar school altijd lekker een trommeltje mee met kadetjes en babybell, omdat hij dat zo lekker vind.

Respect, normen en waarde

Maarja.. Zo lang we het kunnen doen, doen we het. En soms  kunnen dingen ook gewoon niet, maar ook dat snapt hij dan gelukkig. Hoewel hij wel vaak denkt dat papa zijn centjes oneindig zijn. Maar zolang hij respect, normen en waarde laat zien en alles wat hij krijgt nog steeds waardeert vinden wij het prima.

Hoe denken jullie daarover? Zit er bij jullie een grens aan wat ze krijgen, of mogen ze best af en toe een beetje extra worden verwend?

Maak jouw eigen website met JouwWeb